"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"

Петкова в делегация, водена от Херо Мустафа в САЩ

29 януари 2020
"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"
“Газпром" достави първия милиард кубични метра газ по "Турски поток", се посочва в съобщение на руския холдинг, цитирано от ТАСС.

Около 54 процента от този обем са доставени на турския газов пазар, а 46 процента - на турско-българската граница, пише в съобщението.

Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 година. Президентите на Русия и Турция проведоха тържествена церемония по откриването на "Турски поток" в Истанбул на 8 януари.

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Първият участък с мощност 15,75 милиарда кубични метра годишно е предназначена за потребление в Турция, а вторият - за страните в Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, Северна Македония.

След завършването на строителството на цялата инфраструктура преносът на газ ще достигне до Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ  у нас.

Родната делегация ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

Освен енергийният министър Теменужка Петкова, в делегацията са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз", както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Във Вашингтон те ще имат разговори със зам.-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генерален директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

На първата среща от формата за стратегически диалог между България и САЩ, договорен по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом в края на миналата година, бяха обсъдени пет основни теми.

В началото на януари Борисов даде да се разбере, че ще се опитаме да договорим по-изгодни и преференциални цени за доставките на втеченен газ.
 
 
Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2020/01/27/gazprom-dostavi-pyrviia-gaz-po-turski-potok.437252
Всички статии За работодатели За кандидати