Горанов: Само при курс 1, 95583 ще влезем в еврозоната

Ако някоя страна поиска промяна, ще напуснем веднага, обеща министърът

31 януари 2020
Горанов: Само при курс 1, 95583 ще влезем в еврозоната
С решение на парламента ще бъде даден мандат на преговарящите за влизането на България в чакалнята на еврозоната, да не променят настоящия курс на лева.

„Проектът на решение гарантира, че българските власти няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс“, обясни финансовият министър Владислав Горанов след срещи с всички парламентарни групи.

Решението е подкрепено от всички политически сили в НС с изключение на БСП.

Горанов допълни, че в него ще бъде записано още, че ако някоя страна от ЕС поиска курсът да бъде променен, България ще се оттегли от механизма ERM II.

Според управителя на БНБ Димитър Радев има пълна политическа подкрепа, че България ще влезе в чакалнята, а след това и в еврозоната при курса, който имаме към момента - 1, 95583.

„Решението, което ще бъде прието, дава всички политически гаранции, че който и да представлява България, този курс няма да се променя“, допълни той.

По повод на проверките на частите хазартни оператори, Горанов припомни, че АДФИ е констатирала огромни по размер дължими и невнесени такси.

Според него е много вероятно агенцията да издаде акт за установяване на публични държавни вземания и да тръгне производство за дължими и невнесени такси от частните оператори.

„В момента текат и данъчни ревизии на тези дружества, които са възложени от прокуратурата“, допълни той.



 
Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2020/01/30/goranov-samo-pri-kurs-1-95583-shte-vlezem-v-evrozonata.437551
Всички статии За работодатели За кандидати