Кои са ключовите точки в мирния план на Тръмп за Близкия изток?

Коментар на международния анализатор Давид Леви.

31 януари 2020
Кои са ключовите точки в мирния план на Тръмп за Близкия изток?
Кои са ключовите точки в мирния план на президента Тръмп за Близкия изток?

"Тръмп демонстрира техника във воденето на търговски преговори. В тези с Китай тя даде резултати, това не е първото предложение към Палестина. Този мирен план на Тръмп включва около 82% от териториалните претенции на палестинците", коментира в студиото на "Денят ON AIR" международният анализатор Давид Леви.

Той обясни, че техниката, която Тръмп използва, е тази на намаляващата оферта.

"Тази техника работи много добре в бизнеса, но няма промяна в управлението на Палестина и заради това най-вероятно този план ще бъде отхвърлен. Махмуд Абас е много консервативен, той обещава от 12 години избори и те така и не се случват", смята Леви.

По думите му ако се смени управлението на Палестина с по-малко корумпирано, тогава има шансове за мир в региона.

"Сделката на Тръмп има и още параметри, които предполагат инвестиции от над 50 милиарда. С такива инвестиции населението там може да просперира, да живее добре.Тръмп им предлага държава, но при определени условия", допълни Давид Леви в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него реално намерение за мир в момента няма.

"Територията, която се предлага в този план, няма териториална цялост. Ще се налага на жителите на Палестина да преминават през контролно-пропусквателни пунктове на израелска територия. Нетаняху се опитва да подсили своя имидж. Той трябваше да си осигури и подкрепата на Русия и да уведоми лично Путин за този план. Има една негласна подкрепа от Москва", разясни Давид Леви.

Той изтъкна, че единствената остра реакция на мирния план е била на Махмуд Абас.




Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2020/01/30/koi-sa-kliuchovite-tochki-v-mirniia-plan-na-trymp-za-blizkiia-iztok.437625

 
Всички статии За работодатели За кандидати