След Brexit: Как ще се промени балансът на силите в Европа?

Лондон ще се люшка между Германия и Франция, смятат експерти

31 януари 2020
След Brexit: Как ще се промени балансът на силите в Европа?
Великобритания официално напуска Европейския съюз в полунощ. От 1 февруари Обединеното кралство няма да е част от общността, а споразумението за развода влиза в сила.

"Това е един тъжен ден за Европа. Тя губи 12% от населението си, втората по големина икономика. И двете страни ще излязат губещи от тази ситуация. Ако досега се предоговаряше механизмът, сега започва самата същина. Започва много тежката работа", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев в студиото на "България сутрин".

"Ако няма търговска сделка, която да остави Великобритания като част от общото европейско икономическо пространство, трудно ще се реши проблемът с ирландската граница. Тя трябва да бъде оставена отворена, но ако се стигне до твърд Brexit, не се знае дали няма да има обединение на Ирландия и Северна Ирландия", каза политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.
Според Милен Керемидчиев Борис Джонсън е достигнал кулминацията на своя политически успех.
Киряков смята, че Великобритания е била балансьор в отношенията между Франция и Германия, а сега ще липсва.

"Ще има преразпределение на баланса на силите и години наред ще се люшка между Германия и Франция", отбеляза политологът.

В следващите 11 месеца няма да има реална промяна, но ние трябва да се готвим за такава, каза Керемидчиев.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде внесен проект, с който се дава гаранция, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента. Според управителя на БНБ Димитър Радев има пълна политическа подкрепа, че България ще влезе в чакалнята, а след това и в Еврозоната при курса, който имаме към момента - 1,95583.

"ЕЦБ, Еврозоната и ЕС имат едно наум след случая с Гърция и ще бъдат много внимателни в този процес на приемане на нови държави в Еврозоната. България е неясна за Еврозоната като стабилен и предвидим партньор", коментира Киряков.

А според Керемидчиев ЕЦБ не само ще бъде консервативно настроена към България. "При всички положения България трябва да договори обменен курс. По-вероятно е обаче централните банки да не се съгласят на този курс", смята той.
Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2020/01/31/sled-brexit-kak-shte-se-promeni-balansyt-na-silite-v-evropa.437651 
Всички статии За работодатели За кандидати