От зима - лято! И после пак зима. Още от първата седмица на февруари

Във вторник-сряда градусите ще надминат 20

31 януари 2020
От зима - лято! И после пак зима. Още от първата седмица на февруари
Синоптичните прогнози сочат изключително разнообразен в температурно отношение февруари. Очаква се Малък Сечко да ни изненада с по-високи от обичайните температури и с валежи под климатичните норми в по-голямата част от страната.

Най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса, като те ще бъдат факт още през първата седмица на февруари. Южният вятър допълнително ще повишава температурите. Най-високи ще са градусите в Предбалкана и районите, разположени северно от планините, където южният вятър ще се прояви.

Това стана ясно от месечната прогноза, която синоптикът Красимир Стоев от НИМХ направи пред екип на Bulgaria ON AIR. По думите му обаче за рекорди не може да става и дума. Той припомни, че през 2018 г. на два пъти бяха подобрявани абсолютните рекорди - 26-28 градуса.

"Още в сряда (5 февруари) ще започне да нахлува доста студен въздух, в Западна България ще има валежи. В четвъртък в по-голямата част от страната валежите ще бъдат предимно от сняг. Доста сериозно е застудяването в средата на следващата седмица в рамките на 24 часа", обясни Красимир Стоев.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че след 8 февруари ще има по-чести циклони, които ще минават южно от страната. Ще има повече валежи между 10 и 15 февруари. Ще има и снежна покривка, но тя доста трудно ще се задържи. Тази динамика ще се запази и през последното десетдневие от месеца, стана ясно още от прогнозата на синоптика.

"Няма условия за валежи, които да са над климатичните норми. Кризите с водата в много райони на страната няма да се подобрят от това, което очакваме като количество за месеца", подчерта Красимир Стоев.
 
 
Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/video-prognoza/2020/01/31/ot-zima-liato-i-posle-pak-zima-oshte-prez-pyrvata-sedmica-na-fevruari.437639
Всички статии За работодатели За кандидати