ТЕХНИКИ ЗА ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО

"ИЗКУСТВОТО НА КОМУНИКАЦИЯТА Е ЕЗИКЪТ НА ЛИДЕРСТВОТО" - Джеймс Хюмс

12 ноември 2019
ТЕХНИКИ ЗА ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО
Ефективната комуникация на работното място е ключът към доброто лидерство. Доброто общуване допринася за създаване на сплотен и продуктивен екип в спокойна работна среда. Комуникацията не е лесна задача, но трябва да знаем, че тя е една от основните тайни за успех на всеки ефективен бизнес.

                                                                 "Изкуството на комуникацията е езикът на лидерството"
                                                                                                                                               Джеймс Хюмс

Предлагаме ви няколко стратегии за ефективна комуникация на работното място:

Общувайте лице в лице със своите служители
Въпреки че днешните служители са по-разумни от всякога, развиващите технологии стават все по-голяма част от нашето ежедневие, общуването все по-често се извършва чрез социални канали за бърза комуникация, не трябва да пренебрегваме истинското, класическо общуване – очи в очи.
Езикът на тялото е нещо фундаментално и изключително важно за хората като вид. Написана и казана очи в очи една реплика може да звучи по коренно различен начин и да се възприеме по хиляди начини. От друга страна, добрият стар разговор поражда доверие и помага на служителите да се отърсят от клишето „шеф-подчинен“. Понякога, една реплика, казана с мек тон и усмивка, не само ще се регистрира от служителя много по-ефикасно, но и ще го стимулира.

Вслушвайте се в своя екип
Фундамент на успешната комуникация е двустранното общуване, което води до взаимно разбиране. Насърчете екипът си да говори, да се разкрие – по този начин служителите ви ще се почувстват оценени и ще имат засилено чувство на доверие, а вие добивате гледна точка за нещата, различна от вашата, която в много случаи може да се окаже по-обективната. Създайте си навик, освен да раздавате нареждания, да изисквате ответното мнение. Също така е важно да подхождате индивидуално към проблемите и въпросите на всеки от екипа си – хората са различни, всеки човек има своите уникални и мисли и разбирания.

Създайте приятна обстановка
За да общувате ефективно с вашия екип, трябва да създадете една по-неформална и нестандартна работна атмосфера. Избягвайте напрегната среда на всяка цена - когато общувате по прекалено интензивен начин, съобщението, което се опитвате да споделите, може да не бъде прието и регистрирано добре от вашият слушател. Също така, обстановката на работното място се отразява на продуктивността, вследствие и на ефективността на нашия бизнес.
Световни лидери като Google и Yahoo например, са възприели политика на превръщането на своите офиси в същински храмове на забавлението. Те изобилстват на цветове и притежават елементи, които предизвикват радост и чувство на комфорт: шарени пуфове, люлки, барплотове за почивка, дори джаги, билярд и други игри! Такива компании оперират с бизнес за милиони и въпреки това не се притесняват, че служителите им ще се разсеят и няма да си свършат работата. Явно формулата работи добре!

Излезте от офиса
Често дългото застояване в работното пространство може да има негативен психологически ефект върху служителите. Попитайте всеки активно работещ човек какво най-много го демотивира и той ще ви отговори рутината. Не го допускате! Добър начин за смяна на обстановката, например, е организирането на различен вид тиймбилдинги. Подобен тип мероприятия имат огромен ефект върху вътрешнофирмените взаимоотношения. Ако имате възможност, организирайте работна екскурзия за вашите служители до определено място. В програмата може да включите различни отборни игри, освен регулярните презентации. Създайте неформална атмосфера, в която вашите служители могат да се отпуснат и да покажат личностите зад длъжностните лица.

 
Източници
http://bit.ly/2CyL8SX
http://bit.ly/2O6rQKd
http://bit.ly/2O6aNYD
Всички статии За работодатели За кандидати