На 20 март започва преброяването на населението

Какво ще ни пита статистиката?

03 февруари 2020
На 20 март започва преброяването на населението
След по-малко от два месеца - на 20 март, започва пробното преброяване на населението. То ще бъде както електронно, така и с анкетьори по домовете. В електронния му вариант могат да участват по желание всички българи, а в класическото - само 35 000 души от Студентски град в столицата, Разградско и Велинградско.

Пробното преброяване ще продължи от 20 март до 2 април. То ще е генерална репетиция за същинското, което пък ще бъде от 22 януари до 15 февруари 2021 год. Пробното преброяване ще тества организацията на същинското като разликите ще са две - ще са обхванати по-малко българи и получените резултати няма да се огласяват. При електронния му вариант ще могат да участват всички българи, при този с анкетна карта - част от жителите на Студентски град, Разград и Велинград. Следвани са специални критерии.

"Това е да има разнообразие от жилищен фонд, високо, ниско строителство, хотели, общежития, блокове, всякакви видове сгради, да бъдат представени социално-демографските характеристики на населението равномерно, пол, възраст, етническа принадлежност", казва Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика", НСИ пред БНТ.

Какво ще ни пита статистиката? Както и преди - за етнос, религия, майчин език, образование, здравен статус и т.н. Анкетната карта почти не се различава от тези през 2011 г. с изключение на въпросите за жилищата. Там ще ни питат за енергийна ефективност.

"Дали са им санирани жилищата, дали имат енергоспестяваща дограма, дали ползват възобновяема енергия чрез някаква инсталация, соларни панели.

Освен това, и в пробното, и в същинското преброяване, ще има две нови изследвания - за раждаемостта и за миграцията. Преценено е, че именно те са изключително важни за България. Първото ще изследва нагласите на българите да имат деца. Колко деца смятат хората, че би трябвало да има едно семейство, колко биха желали те да имат и в крайна сметка колко в действителност имат.

Ще се пита още дали децата ходят на детска градина, дали родителите получават социални помощи, кой се грижи за децата. Второто изследване пък ще търси отговор на въпроса - ще продължат ли да емигрират българите извън страната. И двете нови анкети ще се попълват по желание", обяснява Костова

Тъй като преди десет години бяхме след първенците в електронното преброяване, от Статистиката се надяват пак на добри резултати както при пробното, така и при същинското преброяване.

"Ние се надяваме на 70 % примерно, сега, ако са повече още по-добре. 42% от населението беше преброено електронно, мисля, че само Естония беше с по-добър резултат от нашия", допълва експертът.

И основният въпрос на преброяването - колко ще са българите?

"2021-ва българите при всички положения ще бъдат под 7 млн., те вече са под 7 млн. За съжаление, предварителните резултати не показват промяна в досегашните тенденции, така че продължим да намаляваме", казва Костова.

За преброяването са отделени 38 млн. лева, те са повече отпреди десет години.Самите преброители, които ще са около 20 000, също ще получат по-високо заплащане. До дни пък предстои пускането на специален сайт за преброяването.


 
Източник: https://www.dnes.bg/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/02/02/na-20-mart-zapochva-prebroiavaneto-na-naselenieto.437854
Всички статии За работодатели За кандидати