НАЙ-ДОБРИТЕ МЕТОДИ ЗА МОТИВАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ

"ФУНКЦИЯТА НА ЛИДЕРСТВОТО Е ДА ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ ЛИДЕРИ, А НЕ ПОВЕЧЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ" – Ралф Нейдър

25 ноември 2019
НАЙ-ДОБРИТЕ МЕТОДИ ЗА МОТИВАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ
Какви са правилните методи за мотивация на служителите, които ще подобрят тяхната ефективност и чувство за удовлетвореност от свършената работа? Може да има хиляди причини за липса на желание в служителя да се включи активно в работния процес. Вие, като работодатели, трябва да подходите индивидуално към всеки човек и да разберете къде се крие проблема, който трябва да бъде разрешен. Само тогава ще може да изградите добър екип от отдадени на работата си служители, в чиито ръце бихте могли да доверите своя бизнес.

                                          "Функцията на лидерството е да произвежда повече лидери, а не повече последователи.“ – Ралф Нейдър

Дайте добър личен пример
Бъдете част от своя екип и работния процес! Много служители чувстват липса на мотивация, след като виждат началника си да идва на работа в 11 часа на обяд и по цял ден да играе игри на компютъра си. Давайки добър личен пример и активно участвайки в работата, чрез полезни съвети или насоки, вие не само ще спечелите уважението на своите подчинени, но и ще ги мотивирате да дадат всичко от себе си.

Отнасяйте се с уважение към своите служители
Когато служител започне да работи по-непродуктивно или мудно от останалите, първият метод за мотивация, използван от повечето работодатели, е налагането на определено наказание. Повишеният тон и неуважението към служителя не е правилният подход за ускоряване на неговата дейност и ефективност. Да, това може да проработи известно време, но крайният резултат ще бъде демотивация и негативно отношение към ръководството. Човек, който е страдал от тези методи за увеличаване на ефективността, вероятно просто би напуснал.
  • Обсъждайте грешките и провалите на вашите служители единствено насаме;
  • Не пестете похвалите си, когато някой се е справил добре с работата си – накарайте екипа си да се чувства оценен;
  • Уважавайте личния живот на служителя;
  • Приемайте мнението на своя екип – дори това да бъде критика.

Създайте адекватна конкуренция
Здравата конкуренция е един от най-резултатните методи за мотивация на служителите, който е изпитан през годините. Мнозина могат да си помислят, че това твърдение не е вярно, но общественото признаване на нечии заслуги може да работи по-добре от парично възнаграждение. Борбата за статута на най-добрия и ефективен служител винаги носи впечатляващи резултати. Никой не казва, че е задължително да се създаде специална дъска за чест, чаша или орден на победителя. Правилното решение би било провеждането на месечна среща и малък празник в чест на най-добрия служител. Вероятно знаете, че много търговски вериги винаги обръщат достатъчно внимание на своите най-ефективни подчинени. По този начин самите вие създавате лидери!
Всички статии За работодатели За кандидати