КАК ДА НАПРАВИТЕ ДОБРО ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА?

"ПО ДРЕХИТЕ ПОСРЕЩАТ, ПО УМА ИЗПРАЩАТ" – Народна мъдрост

25 ноември 2019
КАК ДА НАПРАВИТЕ ДОБРО ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА?
Кои фактори оказват влияние за направата на добро първо впечатление на интервю за работа? Как да не правите досадни грешки в общуването, които може да се тълкуват погрешно - не във ваша полза, и да направите всичко възможно, за да спечелите работната позиция?
Ако сте добре запознати с бизнес етикета, тогава така или иначе ги познавате. Вярно е, че познаването и спазването не са едно и също нещо. Преди интервюто няма да е излишно да ги припомним отново!

                                                                         „По дрехите посрещат, по ума изпращат.“ – Народна мъдрост

Бъдете там навреме
Не закъснявайте за интервю! Всеки знае за това правило и все още често то се нарушава поради обидни злополуки. Може да дадете хиляди причини, като обясните, че всъщност сте много точни, само че този път не сте имали късмет, но уви - вече сте развалили първото впечатление за себе си и сте получили минус в оценката си. Трябва да сте подготвени за всякакви извънредни ситуации - задръствания, повреди на превозни средства, дори и откриването на точния адрес, от който се нуждаете. Ако наистина желаете тази работна позиция, подхождайте отговорно и предвидливо още от самото начало.
  • Намерете адреса, на който ще се проведе интервюто;
  • Посетете го още предния ден;
  • Засечете колко време ще ви отнеме да стигнете до конкретното място, според съответния трафик.

Облечете се подходящо
Разбира се, външността не е всичко, но работодателят, така или иначе, ще ви посрещне според маниерите и визията. Въпросът е - как да направите добро впечатление? Общи съвети за всички, независимо дали работата ви включва присъствие в офис или не:
Основно правило е да изглеждате спретнато и делово. Що се отнася до стила на облекло, опитайте се да разберете предварително дали компанията има дрес-код (разбира се, това се отнася за случаите, когато се предполага, че ще работите в офис). Ако няма строг дрес код, тогава е допустимо да се облечете в сдържан ежедневен стил.

Вземете със себе си само това, което ви трябва.
Може би интервюиращият ще поиска отпечатано копие на автобиографията или портфолиото ви. Бъдете подготвени!
  • Извадете всички необходими документи, още преди интервюто. Не губете ценни минути, ровейки се паникьосано в чантата си и изкарвайки всички ненужни листове хартия, които по незнайни причини са се озовали точно там в този неподходящ момент;
  • Никога не ходете на интервю за работа, носейки покупките си от магазина. Така създавате впечатление, че просто сте се отбили по пътя си за дома, което със сигурност няма да направи добро първо впечатление на бъдещия ви работодател;
  • И не на последно място – колкото и да ви се пие кафе, не влизайте с чашата си кафе на интервюто. Защо не – най-малкото изглежда непрофесионално!
Всички статии За работодатели За кандидати